Ünnepi ételeink

2011 április 6. | Szerző:

 Ünnepi ételeim amelyeket kérnek tőlem: a hortobágyi húsos palacsinta, gyümölcsös sütemény, zserbó. Amikor a kívánságlistát elkészítem, ezek mindig szerepelnek rajta.


A hortobágyi palacsintát igazán egyszerű elkészíteni ! A palacsinta tésztát kissé sűrűbbre kell kavarni és egy pici sót kell bele tenni. Tölteni pedig darált húsból főzött pörkölttel kell, amihez tejfelt is adunk. A töltés után a végeket benyomkodom, majd sorba lerakom abba a tálba, amiből kínálom, de előtte kb. 20 percre sütőbe teszem az egészet meglocsolva tejföllel. Majonézes mártással vagy salátákkal és burgonyával egészítem ki. Nagyon laktatós és finom. 20-30 palacsintához 20-30 dkg darált hús kell. A levét a tetejére öntöm a melegítéskor.


Gyümölcsös sütemény: 25 dkg vajat,/kicsit felmelegítve/, 25 dkg porcukorral kikavarok .4 tojást egyenként belekeverek. Hozzáadok 15 dkg finomlisztet és 20 dkg darált diót, amibe egy kávéskanál sütőport is elkeverek. Dióval finomabb, mint csak liszttel. Egy kanál bourbon vaniliát is szórok bele. Az egész masszát közepes tepsibe egyenletesen elsimítom és a tetejére szépen sorba / jelenleg mirelit/ gyümölcsöt rakok le. 180 fokon 30 percig sütöm. Utóbb a nyáron eltett sárgabarackot használtam fel: kb.30dkg volt.


A zserbó a sztár : ajándékba is kérik. Az elkészítéséhez már nyújtótábla és nyújtófa is szükséges. 35 dkg liszt, 5dkg porcukor, csipet sütőpor, 1 dl tejben felfuttatot 1dkg élsztő és 1 tojás kell a tésztájához. Összegyúrás után a cipóból 3 részt vágok. Egyenként kell elnyújtani téglalap alakú, 2-3mm vastagságú lapra. Ezeket kell egyenként lekvárral vékonyan megkenni és 12dkg darált dióval elkevert 12 dkg porcukros eleggyel megszórni. A harmadik lap, a teteje simán marad .Az első laptól az utólsóig a tepsibe kell lepakolni a nyújtófáról. 1 órai pihenés után villával megszúrkálom és 30 percig sütöm 180 fokon. Ha kihült csoki mázzal vonom be, ami 10 dkg porcukorból, 3 dkg kakaóból és 3 dkg vajból melegítéssel készül 1 kanál víz hozzáadásával. A tepsiben szeletelem fel a máz dermedése után.

Címkék:

Archívum

Nézettség

  • Blog nézettsége: 22023

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!